Joomla opbouw

Hoe werkt JoomlaDe Joomla websitesoftware bestaat uit verschillende onderdelen die modulair zijn opgebouwd. Dit om het maken van uitbreidingen (extensies) eenvoudig te maken. Een overzicht van beschikbare extensies is verkrijgbaar op de Joomla Extensions Directory.

Het Joomla framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een Joomla website, zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen. er zijn drie verschillende extensies die binnen Joomla geactiveerd kunnen worden door het framework:

  • Componenten: Programma's die bepaalde acties uitvoeren zoals bijvoorbeeld het verwerken van nieuwsberichten. Het belangrijkste voordeel van componenten is de mogelijkheid die ze bieden om de Joomla website functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, downloadomgeving, fotogalerij, etc.
  • Modules: Blokken (moduleposities) op de Joomla website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn o.a. menu's, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.
  • Plugins: Plugins transformeren onder andere tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst, zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde plugin zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een voor spambot onleesbare code.

Deze extensies zorgen ervoor dat de inhoud die gegenereerd wordt, getoond wordt binnen de Joomla template die op de website actief is.

  • Template: De template is verantwoordelijk voor de uiteindelijke 'look & feel' van de Joomla website, de template functioneert onder meer door middel van diverse css bestanden voor de opmaak van tekst en de instructies voor de plaatsing van de onderdelen in de betreffende pagina.

Veel Joomla templates en Joomla extensies zijn gratis. Daarnaast zijn er ook commerciële aanbieders die een bepaalde service en garantie bieden bij hun product.

joomla logo round 730

Mijn Joomla website?

Joomlastartpakket.nl

Waarom niet?

Neem contact op

contact 125Joomlastartpakket.nl
Distelakker 31
6691 DP Gendt

Telefoon:
0481356769 (werkdagen 09.00u - 15.30u) 
0654368831 (werkdagen 09.00u - 15.30u)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactformulier